Tukholman olympialaisten 1912 esineistö 

Tukholman olympiakisat järjestettiin 6.–15.7.1912 (kilpailuja kaikkiaan ajalla 5.5.–22.7). Virallisia kilpailulajeja oli 107 ja kilpailijoita yhteensä 2381, 27 maasta. Suomi osallistui 176 urheilijan voimin, joista 164 osallistui virallisiin kilpailulajeihin.

Kisojen päätyttyä Suomi komeili hienosti mitalitilastossa neljännellä sijalla 26 mitalilla: 9 kultaa, 8 hopeaa ja 9 pronssia. Suomalaislajeja olivat ennen kaikkea yleisurheilu ja paini. Mitaleita tuli myös purjehduksesta, voimistelusta ja ammunnasta.

Alla esittelemme Urheilumuseon kokoelmia kisojen esineistöstä. Ne on jaettu viiteen eri kategoriaan sekä arkistoaineistoon. 

Urheilumuseo on julkaissut teoksen Tehtävä Tukholmassa vuonna 2012, jonka artikkelit pohjautuvat mahdollisimman paljon alkuperäisiin aikalaislähteisiin. Moni seikka urheiluhistoriassamme tarkentuu tai ehkä jopa muuttuu. Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinanderin arvio kirjasta: ”Upeasti kuvitetusta teoksesta löytää paljon uutta tietoa suomalaisten osallistumisesta Tukholman kisoihin, tähtikaartin elämänurista, lehdistön ja kotiyleisön reaktioista sekä jo silloin myynnissä olleista olympiakorteista ja muusta olympiakrääsästä.” (Liikunta ja tiede -lehti 49 4/2012) 

Kirja saatavissa verkkokaupassamme.  

 

Lisätietoja
Esine- ja julistekokoelmat:
Riitta Forsman
intendentti  

puh. 040 844 7720  
riitta.forsman(at)urheilumuseo.fi

Jouni Lavikainen
erikoistutkija
puh. 044 732 3040
jouni.lavikainen(at)urheilumuseo.fi  

Arkistokokoelmat:
Kalle Rantala
erikoistutkija
puh. 044 700 2592
kalle.rantala(at)urheilumuseo.fi


Olympiamitalit, diplomi ja juliste

Urheilumuseon kokoelmissa on Tukholman olympiakisojen virallisista esineistä useita palkintomitaleita, muistomitaleita, olympiadiplomeita sekä juliste.


Olympiamerkit

Kisoja varten valmistettiin useita erilaisia rintamerkkejä. Virallisten kisamerkkien lisäksi oli myytäväksi tarkoitettuja matkamuistomerkkejä. Museon kokoelmissa on viisi erilaista merkkiä.  


Kansallistunnukset

Autonomian ajan olympiakisoissa suomalaisille tuotti ongelmia oman kansallisuuden korostaminen ja venäläisistä erottuminen. Tukholman kisoissa 1912 suomalaiset käyttivät urheilupaidoissaan leijona-aiheista vaakunamerkkiä sekä hihamerkkiä. Punaisia pienoislippuja heiluttivat suomalaiskatsojat kannustaessaan maanmiehiään. 


Urheiluvälineet

Tukholmasta ei ole säilynyt paljonkaan kisoissa käytettyjä välineitä tai asuja. Museon kokoelmissa on kahdet piikkarit sekä numerolappu.  


Muut esineet

Urheilumuseon kokoelmissa on muutamia harvinaisia esineitä Tukholman kisoista. Tällaisia ovat muun muassa avajaisissa käytetty lippu ja lautapeli, joka pelastettiin roskalavalta museon kokoelmiin. 

Suomen Olympiakomitean arkistoaineisto

Suomen Olympialainen komitea järjesti suomalaisten osallistumisen Tukholman olympialaisiin. Suomen Urheiluarkistossa sijaitseva Suomen Olympiakomitean arkisto sisältää kisoihin liittyvää kirjeenvaihtoa, painotuotteita sekä järjestelykomitean julkaiseman Olympic News -kisalehden. Tällä sivulla esitellään otteita arkistosta.