Tilaushistoriat 

Teemme tilaustyönä tutkimusprojekteja, urheiluhistorioita seuroille, lajiliitoille ja muille järjestöille. Tarjoamme omasta henkilökunnastamme parhaat asiantuntijat historianne kirjoittajiksi. Tarvittaessa haemme ulkopuolisia asiantuntijoita. Hankkeesta laaditaan kirjallinen sopimus, jossa määritellään työn laajuus, aikataulu, käytettävät keskeisimmät lähteet, käsikirjoituksen hinta ja maksuaikataulu. 

Tilaajan hyväksyttyä käsikirjoituksen laadimme erillisellä sopimuksella käsikirjoituksesta taitto- ja valokuvasuunnitelman sekä kilpailutamme taiton ja kirjapainon. Julkaisu voi olla myös verkkosivuille laadittu historianne tietopaketti tai yksittäinen artikkeli.

Urheilumuseo on tilaustöinä laatinut mm. Suomen Painiliiton ja Suomen Olympiakomitean 100-vuotisjulkaisut, Pakilan Visan 75-vuotishistorian sekä toteuttanut Veikkausliigalle laajan historiasivuston.

 

Lisätietoja:

Ossi Viita
tutkimuspäällikkö
puh. 044 712 9345
ossi.viita(at)urheilumuseo.fi

Kalle Rantala
erikoistutkija
puh. 044 700 2592
kalle.rantala(at)urheilumuseo.fi


Suomalaisen pöytätenniksen historia

Suomen Pöytätennisliitto on tilannut Urheilumuseolta 80-vuotisjuhliinsa 2018 suomalaisen pöytätenniksen historian. Tavoitteena on kirjoittaa kokonaiskuva suomalaisesta pöytätenniksestä. Historia täydentää suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin tuntemusta. Pöytätenniksen historiaa on aiemmin tutkittu vähän. Lajin historia ulottuu kauemmaksi, mitä aiemmin on tiedetty.

Historian keskeisiä teemoja ovat mm. lajin tulo Suomeen ja Pöytätennisliiton perustamiseen liittyvät tapahtumat. Murroskausista keskitytään erityisesti sota-ajan jälkeiseen toimintaan. Kun tavoitteena on kirjoittaa kokonaisesitys, pöytätennis työväen urheiluna ja työväen urheilujärjestöjen suhde Pöytätennisliittoon kuuluvat tutkittaviin teemoihin. Samaten paikannetaan pöytätenniksen leviäminen Suomessa harraste- ja kilpalajina sekä seuratoiminnan ulkopuolella. 

Urheilumuseon arkistossa olevasta Suomen Pöytätennisliiton arkistoaineistosta käydään lävitse keskeisimmät asiakirjat, joihin kuuluvat liiton pöytäkirjat, toimintakertomukset, kirjeenvaihto, arvokisoihin liittyvät asiakirjat, lehtileikkeet ja pöytätennislehdet sekä muut keskeiset ajanjakson lehdet ja seurajulkaisut. Lähdeaineistona ovat lisäksi työväen urheilun pöytätennisaineisto.


Eerikkilän Urheiluopiston 70-vuotishistoria (1949–2019)

Eerikkilän Urheiluopiston omistava Palloilu Säätiö on tilannut Urheilumuseolta historiakirjan urheiluopiston 70-vuotisjuhliin 2019. Tavoitteena on kirjoittaa yleistajuinen, sisällöllisesti monipuolinen ja uutta tietoa tarjoava teos Eerikkilän Urheiluopiston historiasta. Kirjassa käydään läpi Eerikkilän kasvutarina Erik von Frenckellin vision pohjalta perustetusta syrjäisestä ja vähän käytetystä opistosta suomalaisen jalkapallon ja salibandyn valtakunnalliseksi valmennuskeskukseksi. 

Eerikkilän vaiheita peilataan suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheiluvalmennuksen muutoksiin ja yhteiskunnan modernisoitumiseen. Teos jäsentyy opiston murroskausien ja kehityskaarien mukaisesti. Tutkimuksellista sisältöä elävöittävät tarinat opiston historian varrelta. Valokeilaan nostetaan niitä henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä opiston toimintaan työntekijöinä, johtajina tai vierailijoina. Kirja lähtee liikkeelle opiston rakentamisesta 1940-luvulla ja päättyy juhlavuoteen 2019.

Kirjan päälähdeaineistona käytetään Urheilumuseossa sijaitsevaa Eerikkilän Urheiluopiston arkistoa, joka pitää sisällään opiston toiminnasta jääneen kirjallisen alkuperäisaineiston. Arkistolähteistä käydään läpi pöytäkirjoja, toimintakertomuksia ja kirjeenvaihtoa. Muita lähdetyyppejä ovat lehdistö ja muistitieto, jota kerätään avainhenkilöiden haastatteluilla. Pääosa kirjan kuvituksesta koostuu Urheilumuseon valokuvakokoelman kuvista.

Eerikkilän Urheiluopiston historian kirjoittaa Urheilumuseon erikoistutkija Jouni Lavikainen.